Tue lapsen osallisuutta
Lapsella on oikeus ajatella, valita, kommunikoida ja toimia itselle mieluisalla tavalla.
Mitä tarkoittaa lapsen osallisuus?
Osallisuus on tasa-arvoista ja täysivaltaista toimimista lähiyhteisöissä sekä koko yhteiskunnassa. Jokaisella meistä on oikeus osallistua itselle mieleiseen toimintaan, vaikuttaa omaan elämään ja päättää itse omista asioista sekä olla mukana päättämässa lähi-yhteisön yhteisistä asioista.
Lapsen oikeudet on suojattu lainsäädännöllä
Lapsen oikeus osallisuuteen on suojattu lainsäädännössä, joka perustuu YK:n lapsen oikeuksien yleissopimukseen. Kehitysvammaisella tai samankaltaista tukea tarvitsevalla lapsella on täysin samat oikeidet kasvaa itsekseen ja osaksi yhteiskuntaa, kuin muillakin lapsilla. Tukea tarvitsevan lapsen osallisuutta arjessa voi edistää esimerkiksi henkilökohtaisella avulla. Henkilökohtaista apua voi saada omasta kotikunnasta iästä riippumatta. Henkilökohtaista apua voi käyttää arjen toimissa, oppimisen tukena ja vapaa-ajanvietossa.
Miksi erityishuomio on tarpeen?
Kehitysvamma on vamma ymmärrys- ja oppimiskyvyn alueella, ja se vaikeuttaa vuorovaikutusta ja kommunikointia. Jotta lapset tulevat kuulluiksi, vaatii aikuisilta enemmän aikaa kuin muiden lasten kanssa.
Miten tuen osallisuutta?
- Tarjoa valinnan vaihtoehtoja ja anna lapsen päättää ja tehdä itse.
- Vältä puolesta tekemistä.
- Hyödynnä erilaisia puhetta tukevia ja korvaavia kommunikaatiomenetelmiä.
- Mahdollista lasten välistä leikkiä ja ystävyyssuhteita.
- Anna mahdollisuus onnistua ja iloita sekä epäonnistua ja pettyä
- Huomioi lapsen kaikki aloitteet ja mielenkiinnon kohteet
- Tarjoa mahdollisuuksia päästä mukaan yleiseen toimintaan, ei aina pelkkää erityisryhmätoimintaa
- Monet palvelut, kuten henkilökohtainen apu, mahdollistavat lapselle samankaltaisia kokemuksia kuin muillekin lapsille.
Materiaaleja käyttöösi
Oheiset materiaalit on kehitetty Tukiliiton perhetyössä vuonna 2018. Ne liittyvät yhteistyöhön, jota teimme Iisalmessa perheentalo Onni&Ilonan ja paikallisen yhteistyöverkoston kanssa.
Työpajassa voidaan kerätä leikkien ja jutustelun avulla lasten ideoita. Lapsille tarjotaan valinnanvaihtoehtoja kuvien ja esineiden avulla. Laiva on lastattu -leikin aikana voi valita tapahtumaan toivottuja herkkutarjottavia. Yllätyspussissa on esineitä, jotka kuvaavat mahdollisia tapahtuman tekemisen ja ohjelman sisältöjä. Tapahtumaan liittyvät toivemusiikkikappaleet voidaan valita mm.toimintataulun avulla ja soittamalla musiikkivideoita.
Ideakollaasi ja musatoive-toimintataulu
Tapahtuman ohjelma kuvitettuna
Hevosajeluun liittyvä toimintataulu
Innosta leikkiin
Aikuinen voi auttaa lasta leikkien aloittamisessa ja niiden eteenpäin viemisessä. Leikkivälineiden oikea sijoittelu voi innostaa lasta myös leikkiin. Leikin tulisi olla lapselle sopivan tasoista, mielekästä ja innostavaa. Ennen kaikkea leikin tulisi olla lähtöisin lapsen omista kiinnostuksen kohteista.
Alla olevat videot on kuvattu Tukiliiton Mahti-toiminnassa syksyllä 2020. Videoilla tukea tarvitsevat lapset tekevät valintoja leikin tiimellyksessä ja harjoittelevat vuorovaikutusta.
Taina Koivunen-Kutila
Suunnittelija
Puhelinnumero: 040 5268 272
Sähköposti: taina.koivunen-kutila@tukiliitto.fi
Tehtäviini kuuluu perhetyö.